La cat mai multi miliardari

Mda..."diferenta dintre cei mai bogati oameni ai lumii si omul modal e din ce in ce mai mare"....am auzit de nenumarate ori asta. Am evitat sa zic "cei mai saraci oameni" pentru ca cei mai saraci banuiesc ca sunt cei care sunt pe 0. Zero e o valoare absoluta. Acei oameni au fost la fel si acum 1000 de ani, 100 de ani sau anul asta. Dar ma refer la omul modal (noi de exemplu), cei care citim aceste stiri pe facebook si "ne tremura chilotii" din cauza stirii.

 

Bai, eu sunt extrem de fericit din cauza asta! Asa vesti bune sa tot auzim! Asta inseamna ca oamenii modali o duc din ce in ce mai bine. Ca un hint la ce urmeaza sa explic. Sa nu confundam "range-ul" adica plaja de valori, cu valoarea absoluta.

 

Sa va explic deci.

 

Lasandu-l la o parte de Jeff Bezos si altii ca el, in ceea ce ne priveste avem trei posibilitati: Cate? 3!

 

1. Noi suntem mai saraci 

2. Noi suntem fix la fel.

3. Noi suntem mai bogati.

 

Variantele astea nu se suprapun, deci le putem compara.

 

Ca sa vedem care varianta e adevarata trebuie sa ne gandim la ce face Jeff. Adica cum isi castiga el banutii astfel incat devine din ce in ce mai bogat. 

 

Pai dragul de el are o companie care vinde produse. La fel ca altii (toti) din categoria lui. 

 

Aceste produse sunt cumparate de oameni.

 

Din moment ce el devine tot mai bogat, inseamna ca noi oamenii cumparam din ce in ce mai multe produse sau cumparam la fel de multe produse, dar din ce in ce mai scumpe. 

 

Oricare ar fi cazul inseamna ca noi avem din ce in ce mai multi bani de dat pe acele produse....

 

Intelegeti unde bat?

 

 

1. Varianta 1 e nonsens logico-matematic. Adica daca noi am devenit din ce in ce mai saraci, nu am avea cum sa cumparam tot mai multe produse.

 

2. Idem si pentru varianta 2. Daca am fi la fel ca ieri, tot nu ar duce la o creste a produselor cumparate de noi.

 

3. Varianta a 3-a pare singura plauzibila. Din moment ce noua ne merge mai bine, inseamna ca avem bani extra cu care sa cumparam tot mai multe produse. Prin urmare cei care le vand devin din ce in ce mai bogati. 

 

De aceea nu trebuie sa confundam diferenta (rangeul cum se zice in statistica), cu valoarea absoluta.

 

Practic rangeul acesta e un indicator al cresterii economice.

Cu cat diferenta dintre oamenii cei mai bogati si oamenii modali e mai mare, tinand cont de organizarea social-economica in care traim care da acesti miliardari si ocupatia lor, cu atat inseamna ca noi oamenii modali suntem mai bogati.

 

Pentru ca noi ii facem pe ei bogati, nu ei ne fac saraci! Intelegeti.

 

De aceea e periculoasa si distrugatoare ideea socialist-comunista prin care se doreste reducerea acestei diferente. Nu ai cum sa reduci diferenta de sus in jos, numai de jos in sus. Adica ei nu au cum sa devina mai saraci, decat daca noi suntem mai saraci. Pentru ca noi le generam veniturile, nu invers!!! 

 

E o relatia de cauzalitate unidirectionala, de la noi la ei!!! 

 

Iar daca cineva vrea sa le ia banii cu forta (adica cu taxe nejustificate, ma refer la cele nejustificate te tipul Bernie Sanders), aia e alta discutie. Am pus un articol zilele trecute in care autorul explica foarte logic cum ar duce la o distrugere a economiei.

 

Pentru ca daca Jeff Bezos o sa aiba mai putin, mie nu o sa imi creasca veniturile. Eventual o sa imi scada pentru ca compania lui Jeff o sa dea faliment si eu nu o sa mai am unde sa lucrez si toti cei care au investit in compania lui o sa dea faliment etc etc.....

 

Deci sa stam linistiti atata timp cat auzim ca diferenta asta e din ce in ce mai mare.

 

Pentru mine e motivanta aceasta stire. Si e linistitoare. E un semnal ca merge bine in lume.

 

Stim din economie si privind bursa ca trendul economic mondial e in continua crestere de la inceput pana acum si va continua sa creasca. Si aici nu confundati caderile temporare de bursa (care sunt tragice desigur, dar care nu modifica trendul pe termen lung) (De aceea daca investesti in bursa trebuie sa investesti pe termen lung si atunci vei castiga garantat. De aia firmele de investitii sunt atat de profitabile).

 

Deci noi ca lume suntem in continua dezvoltare si o ducem din ce in ce mai bine, de unde si diferenta creste!

 

Prin urmare, sa traiasca miliardarii si sa fie cat mai multi si la cat mai mare distanta de noi!

Share on Facebook


0 comments

Write a response