Intelepciunea unor preoti ortodocsi

Intelepciunea preotilor/calugarilor ortodocsi "celebri" e ceva ce imi scapa... Pur si simplu nu face click pentru mine....I-am auzit asa, fragmentar, pe multi dintre acesti preoti celebri si de fiecare data asteptam sa ma preling de pe scaun (la cata celebritate e in jurul numelui)...dar no...am impresia ca ascult niste paznici de la CAP....Ca sa nu mai vorbesc ca de fiecare data cand ii aud mi se pare ca ma cearta.

 

Poate pentru ca am o pregatire religioasa catolica. Sigur, nici nu am citit foarte mult despre acesti parinti, astfel ca nu sunt in masura sa vorbesc teologic, dar....din fragmentele pe care le vad pe ici pe colo....nu ma conving. Adica sigur, sunt oameni drepti, credinciosi, care vorbesc multimii, dar nu am inteles unde e sclipirea...

 

Ce am observat la majoritatea acestor parinti e ca pun accentul pe frica. Asta mi se pare emblematic in religia ortodoxa. E diametral opus fata de catolicism.

 

Ortodoxia e despre frica si pedeapsa.

 

Catolicismul e despre iubire si recompensa.

 

Desi ambele au acelasi scop: Iubirea, Raiul si Mantuirea.

 

Dar Ortodoxia le propovaduieste cu metoda pedepsei si a fricii de iad, iar Catolicismul le propovaduieste cu iubire, lumina si bucuria vietii de acum, care e precursoare a vietii si bucuriei de dupa moarte.

 

Una din bunicile/matusile mele (greco-catolice) spunea ca a incercat sa citeasca si ea cateva carti din astea ale marilor calugari ortodoxi, dar a zis ca in viata ei nu a auzit atata de Diavol si Mamona, cat a citit in cartile alea....

 

Psihologia a ajuns la concluzia ca metoda recompensei e multa mai buna si cu efecte mai de durata decat metoda pedepsei.

 

De asemenea filosofia si stiinta, chiar si biserica (e adevarat ca cea Catolica) a ajuns la concluzia ca iadul acela cu foc si smoala....nu exista.

 

Deci poate ca ar fi timpul ca biserica ortodoxa sa se mai deschida putin si sa imparta si iubire si speranta intre oameni, nu doar frica.

 

Consider ca poti face fapte bune atunci cand iubesti. Nu prea cred in faptele bune facute din frica...

 

P.S. La tara cunosc niste tanti mai in varsta care sunt terifiate de moarte....cred ca lor le-ar prinde bine niste sfaturi cu iubire, lumina, speranta sa li se mai detensioneze putin sistemul nervos, si sa le napadeasca raiul si linistea in suflete de pe acum, pentru ca "Imparatia Cerurilor e in noi"....din timpul vietii incepand.

Share on Facebook


0 comments

Write a response