Diferenta dintre nobilime si proletariat

Exista o preconceptie, cred eu de origine proletara, conform careia bogatul nu stie nevoile saracului si doar saracul le stie (fiind la randu-i sarac). Prin urmare daca un "sarac" ajunge bogat va stii cu siguranta ce nevoi sunt si le va combate. Asta a stat la baza tuturor revolutiilor impotriva nobilimii.

Problema este ca "Saracul" nu are pregatirea morala, educatia si grija pentru "popor" (care in cazul nobililor e educata la nivel de generatii) si odata ajuns acolo "sus" e destul de "badaran" si de multe ori (conform unei alte vorbe din popor), "uita de unde a plecat". Tocmai pt ca in realitate grija lui nu e sa ajute poporul, pt ca nu a fost educat de mic pentru asta (precum un nobil), ci grija lui a fost sa scape de foame. Mama lui nu l-a educat: "fii bun cu oamenii care lucreaza pe mosia ta, pentru ca astfel te vor iubi", ci i-a spus, "da din coate sa ajungi sus". Ei, in momentul cand "dai din coate", de obicei dai in altii. Sigur ca fiind inteligent a ajuns poate miliardar, dar nu a putut acumula in cei 20-30-40 de ani educatia acumulata in 500-600-700 de ani a familiilor nobile. De aceea de cele mai multe ori si daca ar vrea nu stie cum sa ajute "poporul". Grija lui este sa isi cumpere iahturi si avioane, pentru ca "neam de neamul lui" nu a avut asa ceva.

Desigur ca sunt exceptii si de o parte si de alta. Familii nobile care nu au pus pret pe nevoile oamenilor sau miliardari facuti in 10 ani care pun foarte mult pret pe acestia. Dar cred ca in marea majoritate nobilii au ajutat mult mai mult oamenii decat o fac miliardarii acestia facuti din oameni simpli.

Cred ca istoric vorbind, diferenta intre saraci si bogati nu a fost atat de mare ca acum. Pe vremea nobililor, desigur ca existau saraci pt ca e o lege a firii, dar diferenta intre clasa de sus si clasa de jos nu era atat de mare, precum este astazi in perioada miliardarilor proveniti din "populatie".

Ar trebui sa intelegem ca ADNul nobiliar a fost rafinat timp de secole pentru sarcinile si responsabilitatile pe care le aveau, una majora fiind poporul pe care il aveau in subordine, iar acest lucru nu poate fi acoperit de cei 20 de ani in care unii oameni s-au imbogatit "peste noapte".

De aceea chiar si in zilele noastre, tarile care sunt Monarhii si au inca structura nobiliara in administratia politica, au un nivel general de trai mult mai ridicat decat republicile. Diferenta dintre clasa de sus si clasa de jos nu este atat de imensa. Marea Britanie, Olanda, Belgia, Suedia, Norvegia, Spania etc

Share on Facebook


0 comments

Write a response